Replique heeft in opdracht van het Musée de la Cour d’Or in Metz de replica gemaakt van het elandgewei wat zich in het Rijksmuseum bevindt. Tijdens de voorbereidingen van de herinrichting van het nieuwe Rijksmuseum werd ontdekt dat een uitvoerig gedecoreerd elandgewei dat altijd voor een 19de-eeuwse vervalsing werd aangezien – en daarom in het depot werd bewaard – in werkelijkheid een beroemd en eeuwenoud stuk is.
Het gewei bleek uit de grafkapel van keizer Lodewijk de Vrome (778 – 840) in het Noord-Franse Metz afkomstig te zijn. Zeer verheugd met de vondst van dit lang verloren gewaande object, vroeg het Musée de la Cour in Metz ons een replica op ware grootte van het gewei te maken dat nu aldaar, in de reconstructie van de Lodewijks grafkapel, wordt tentoongesteld. Het ‘echte’ gewei kreeg bij de heropening van het Rijksmuseum een prominente plek in de zaal met de oudste Middeleeuwse werken en behoort nu tot de topstukken van het museum.
Gezien de kwetsbaarheid en porositeit van het originele gewei, maakten wij een 3D-scan van het object zodat we niet in contact hoefden te komen met het oppervlak. Om de veiligheid van het waardevolle stuk te waarborgen, gebeurde dit binnen de muren van het Rijksmuseum. Het digitale bestand dat we met de scan verkregen, werd door ons bewerkt en vervolgens in hoge resolutie in losse onderdelen uitgeprint, die we daarna assembleerden. Hiervan is via een tussenmal een gietsel gemaakt dat we tenslotte zorgvuldig hebben gepatineerd. Het resultaat, vinden ze ook in Metz, is niet van echt te onderscheiden!
Volgens een lokale traditie stamt dit schild uit de graf-kapel van keizer Lodewijk de Vrome in Metz. Lodewijk was de zoon en troonopvolger van keizer Karel de Grote. Het gewei werd ‘het schild van Karel de Grote’ genoemd, maar is in werkelijkheid enkele eeuwen later gemaakt en toen waarschijnlijk in de grafkapel opgehangen.
Het origineel is te zien zaal 0.1 in het Rijksmuseum.